Hieronder zie een wereldkaart met alle auteurs die op Over Literatuur worden genoemd. De paarse iconen verwijzen naar auteurs uit de 20e eeuw, de oranje naar auteurs uit de 19e eeuw, de blauwe naar eerdere eeuwen. Met een kanttekening.
Zelf ben ik gek op kaarten, ook vind ik het heel leuk om literaire plekken te bezoeken. Daarom begon ik al jaren geleden met veel plezier deze wereldkaart bij te houden. Maar zo’n kaart heeft een belangrijk nadeel: je pint een schrijver vast op één plek. Dat is soms logisch, maar vaak ook problematisch. Want waar ‘hoort’ een schrijver? Is dat de plek waar die is geboren, de plek waar die een groot deel van zijn leven heeft gewoond, de plek waar diens boeken zich afspelen? En wat nu als iemand op verschillende plekken heeft gewoond, of meerdere nationaliteiten heeft (of heeft gehad)? Wat als iemand uit een land is gevlucht, of er gedwongen is vertrokken? Welk land legt een claim op de literaire erfenis van een schrijver, en met welke reden? Wanneer ontstaat er nationale trots rond een auteur en hoe terecht is dat?
Kortom: wat je hier ziet is een gemankeerde, beperkte kaart. Leuk om doorheen te dwalen, maar wel om zelf na te blijven denken bij wat je ziet. Eigenlijk net zoals in de echte wereld.